Castus verwerft opnamerecht concertgebouw

In het seizoen 2006-2007 heeft Castus heeft de serie "Jazz at the Concertgebouw" vanuit de kleine zaal  opgenomen.
Vier groepen, die allemaal in het teken van de latinmuziek staan, maakten dit seizoen onderdeel uit van deze serie die later door de NPS en de Wereldomroep werden uitgezonden.

Lilian Vieira “70ties SAMBA/SOUL”

De Brazilïaanse zangeres Lilian Vieira, kwam 16 jaar geleden naar Nederland.
In de jaren 90 maakte zij deel uit van de band “Bacan” en tourt sinds 2000 op internationale podia en festivals met de brazilectro formatie “ZUCO 103”.

Lilian Vieira vind haar muzikale roots in de “black” georïenteerde Braziliaanse stroming “Samba Soul” uit de jaren 70.
De jaren 70 zijn de “gouden jaren” van creativiteit in Brazilïe waarin grootheden als Caetano Veloso, Gilberto Gil, Gal Costa en Maria Bethânia hun meesterwerken schrijven.
Eveneens waren dit de jaren van de dictatuur, waarin kritiek op de overheid in het geheim moest worden geuit, de muziek werd daardoor het ultieme communicatiemiddel.
In deze creatief vruchtbare periode werd volop geëxperimenteerd met verschillende muziekstijlen en de van oorsprong Afrikaanse identiteit van muzikanten; zo mengden de groepen Trio Mocoto en Banda Black Rio Funk met Samba.
In deze tijd van enorme muzikale groei kennen zangeressen Elis Regina en Elsa Soares hun hoogtepunt. In een gelimiteerde serie concerten, en bijgestaan door fantastische musici als Enrique Firpi op drums en José Lopretti (toetsen) brengt Lilian Vieira een vleugje “seventiessambasoul”.

Maandag 18 september 2006 – 20.15 uur
Kleine Zaal, Concertgebouw Amsterdam
Jazz in de Kleine Zaal – eerste concert

Lilian Vieira - zang
José Lopretti - piano
Jura Gomes - bas
Enrique Firpi - drums
Ed Verhoeff - gitaar
Marijn van der Linden - cavaquinho
Alaor Soares - percussie

=========================================================

Randal Corsen Group - Muzik Antiyano

De op Curaçao geboren pianist/componist Randal Corsen staat bekend om de originele wijze waarop hij Antilliaanse en Latijns-Amerikaanse muziek met jazz weet te vermengen. Dit is niet zo verwonderlijk, aangezien zijn familie al generaties lang een prominente rol speelt in de ontwikkeling van de Antilliaanse muziek en literatuur.

Randal gaat komend seizoen een stap verder op de weg die hij met de cd Evolushón is ingeslagen. Deze werd in 2004 met een Edison Award bekroond.
Met zijn band gaat hij het avontuur aan in een gevarieërd programma waarin de traditionele Antilliaanse folklore, jazz en klassieke muziek elkaar ontmoeten.

Het programma voert de luisteraar van klassieke composities van Randals bet-overgrootvader Joseph Sickman Corsen (1853-1911) naar Randals eigen werk en wordt afgesloten met swingende Antilliaanse tumba's, danzas en walsen, waarbij ook een belangrijke rol is weggelegd voor de kwarta, de typische vier-snarige gitaar die wordt gebruikt in de Antilliaanse muziek.

(Noot: uitvoering op podium in variërende bezetting, van piano solo tot jazz quartet & folklore quintet)

18 oktober 2006 – 20.15 uur
Kleine Zaal, Concertgebouw Amsterdam
Jazz in de Kleine Zaal – tweede concert

Bezetting:
Randal Corsen – piano
Eric Calmes – bas
Enrique Firpi – drums
Martin Verdonk – percussie
Ulrich de Jesus - kwarta

=========================================================

 

Trio Jan Laurens Hartong

Dit wordt een bijzonder concert omdat Jan Laurens Hartong de grenzen zal opzoeken tussen jazz en latin. Juist die grensgbieden tussen latin en jazz, zoals die die zich vooral in New Orleans heeft ontwikkeld, kan niet beter vertolkt worden dan door iemand die beide stromingen zo beheerst.
Jan Laurens Hartong begon op 13-jarige leeftijd met de studie van moderne Jazz onder begeleiding van de gebroeders Pim en Ruud Jacobs. Spoedig vormde hij zijn eerste trio met Ruud Jacobs op bas en Han Bennink op drums. In dezelfde tijd bracht zijn oudere broer die dans studeerde aan de Rotterdamse Dansacademie hem in aanraking met de Cubaanse muziek.

In de Jazz waren zijn grote voorbeelden de pianisten Sonny Clark, Wynton Kelly, Ahmad Jamal en Les McCann, en vooral ook trompettist Miles Davis. In de Cubaanse muziek waren het vooral de conga drummers Armando Peraza en Mongo Santamaria die hem inspireerden. Na zijn middelbare schooltijd studeerde Jan 3 jaar aan het Utrechts Conservatorium, gevolgd door een verder studeren aan het Mozarteum in Salzburg waar hij zijn klassieke piano studie in 1967 afrondde. In 1966 was hij een van de 6 medaille-winnaars van de World Jazz Competition gehouden in Wenen onder voorzitterschap van Joe Zawinul met o.a. Cannonball Adderley en Ron Carter in de jurie. In datzelfde jaar speelde hij een maand in Parijs in “Buttercup’s Chickenshack”, de legendarische Jazzclub gerund door de echtgenote van Bebop gigant Bud Powell.
In 1982 vormde Jan zijn eerste Latin group, “Manteca”, een echte Salsa band die in 1986 de eervolle uitnodiging kreeg op te treden op het “First London Salsa Festival”.
Gestimuleerd door persoonlijke contacten met de New Yorkse Latin scene, met name de gebroeders Jerry en Andy Gonzalez, en Tito Puente, maakte Jan in 1984 en 1987 korte studiereizen naar Cuba waar hij de Latin Jazz top leerde kennen.
In 1987 werd Nueva Manteca opgericht met het doel ook in Nederland met name het Latin Jazz genre van de grond te krijgen.
Inmiddels heeft Nueva Manteca op vele festivals ter wereld gespeeld waaronder het prestigieuze Heineken Latin Jazz Fest van Puerto Rico. Belangrijke clubs werden bespeeld waaronder SOB’s in New York, Catalina’s in Hollywood en Yoshi’s in Oakland.
De groep heeft inmiddels 9 CD’s gemaakt.
Twee jaar geleden kwam er een Trio CD met Peter Ypma op drums en bassist Marius Beets. Het werd tijd een ‘oude’ draad weer op te pakken.
Vanavond zijn de Manteca steunpilaren Lucas van Merwijk en Jeroen Vierdag erbij want ons concert verbindt twee verschillende tradities die, zoals de geschiedenis heeft geleerd, vaak een boeiende synergie heeft opgeleverd ,vol verrassingen.
Maar, het blijft wel improvisatie. Je weet het maar nooit. Miles Davis zei het al: “Play what you don’t know”.

9 november 2006 – 20.15 uur
Kleine Zaal, Concertgebouw Amsterdam
Jazz in de Kleine Zaal – derde concert

Bezetting:
Jan Laurens hartong: piano
Jeroen Vierdag: bas
Lucas van Merwijk: drums

=========================================================

Thomas Böttcher kwartet

De blinde pianist Thomas Böttcher (geboren in Bielefeld, Duitsland in 1977) begon rond zijn vijfde met piano spelen en is de ontdekking op gebied van latin jazz piano van de laatste jaren. Naast klassieke pianolessen, leerde hij tevens muziek in braille te lezen en te schrijven. Op zijn veertiende kwam hij in een eerste salsaband terecht en speelde vervolgens in diverse Duitse salsaorkesten.

In 1999 kwam hij naar Nederland, om op de wereldmuziekafdeling van de Hogeschool voor de Kunsten, Codarts te Rotterdam latin te studeren.
In de tweede studiefase(master of arts) richtte hij zich vooral op jazz en compositie/arrangeren en studeerde in 2005 met glans af.

Hij is inmiddels een veel gevraagde pianist in de Nederlandse salsa en latinjazz scene. 
Als pianist in diverse latinprojecten (o.a.“Gerardo Rosales y su Trabucombo”, “Charanga la Crisis”, “Eric y su Chocolate” en “Conjunto Tres-dos”) heeft hij ook vaak in het buitenland opgetreden (naast Duitsland de Benelux en Frankrijk tourde hij onder andere in Colombia en Ierland). Verder is hij ook als componist/arrangeur actief, zo heeft hij composities en arrangementen gemaakt voor onder meer “Nueva Manteca”, ”Gerardo Rosales”, en “Eric y su Chocolate”.

In 2005 bracht hij samen met zangeres Claudia Copier onder de titel “Saudade Mundial”zijn eerste eigen cd uit, waarop hij ook als lied- en tekstschrijver debuteert.

23 maart 2007 – 20.15 uur
Kleine Zaal, Concertgebouw Amsterdam
Jazz in de Kleine Zaal – vierde concert


Bezetting:
Thomas Böttcher – piano
Mick Paauwe – bas
Jans Kerkhof – drums
Joost Kroon – percussie

=========================================================

© CASTUS 2008 ®

uitgelicht


PolyCast studio tijdens live uitzending
Klik hierboven om een kijkje in onze PolyCast studio tijdens de live uitzending van het "farewell-concert" van KCO chefdirigent Mariss Jansons.

www.polycast.nl

meer projecten

Norman Perryman en live kinetic painting
Opera Orlando door Combattimento Consort
La Giuditta: Een meesterwerk van Scarlatti
Artez Conservarorium studenten in beeld
Esther Apituley in Galaxy
SING! De nieuwe CD van Fay Claassen en de WDR Big-Band
Orkest van het Oosten in HD
Jazzimpuls promovideo's
Concertgebouworkest door Castus opgenomen
Charlotte Margiono en Frans Ehlhart
TV opnamen Gelders Orkest
Clips voor Wereldomroep
Marion von Tilzer
Audio luisterfilm uniek in Europa
125 jaar Mastreechter Staar
Castus naar North Sea Jazz festival
lyrisch en poetisch talent: Soo Cho
Rob Madna: Musicians' Musician
Castus verwerft opnamerecht concertgebouw
Fay Claassen zingt Cole Porter
Gerry Mulligan en Gill Evans: Undiscoverd works

laatste nieuws

01|12|2017 Wagner's Ring in Wenen
05|11|2016 Laatste 'Bosch Requiem' na 7 jaar
25|09|2016 TV opnamen van de Wiener Philharmoniker voor ORF
27|08|2016 CASTUS op het grafenegg festival
20|05|2015 The Art of Dutch Keyboard Music
10|05|2015 Montage van concert met Anne-Sophie Mutter
10|11|2014 Requiem in kader manifestatie Bosch 500
15|09|2014 Regie TV uitzending Yuja Wang en Concertgebouworkest
06|05|2014 Castus, Orfeo en Euridice
01|12|2013 Film voor het beste Jazzorkest in Nederland
20|09|2013 Strauss' Heldenleben: voorbereiding jubileumconcert KCO
18|09|2013 PolyCast studio uitgebreid
10|11|2012 Bosch 500: Het derde concert in de reeks
01|04|2012 Succesvolle live uitzending naar 5 miljoen kijkers in 40 landen
12|03|2012 Wereldtop van pianisten tijdens één concert
01|03|2012 Website PolyCast online
25|01|2012 VU orkest viert jubileum
20|01|2012 Montage Meesterpianisten voltooid
16|12|2011 Samenwerking met Dutchview tijdens live kerstmatinee voor AVRO
08|12|2011 Vliegende start TV-studio PolyCast
01|11|2011 Castus verzorgt live TV uitzending naar Frankrijk voor Mezzo en concertgebouworkest
25|08|2011 Een bijzondere Mozart in Den Bosch
22|08|2011 PolyCast
20|08|2011 Castus maakt nieuwe leaders voor BravaNL
15|06|2011 Dick Kuijs regisseert eerste 3D opera in Nederland
27|04|2011 TV opnamen Castus van Concertgebouworkest
10|04|2011 Norman Perryman
04|04|2011 Montage La Giuditta
01|04|2011 Opera Orlando van Händel door Combattimento Consort
26|03|2011 ... en meer remote camera's. Nu de Classic Express
18|03|2011 geslaagde testweek in concertgebouw....
05|03|2011 Orlando Festival en Arts & Media Services
02|03|2011 Frommerman promo
01|03|2011 Opnamen in Maastrichts Conservatorium
16|02|2011 BravaNL zendt Jonker promo's uit
09|02|2011 Black Butterflies eind maart in premiere
08|02|2011 Clips van Artez Conservatorium studenten
01|02|2011 De maand van Limburg
01|01|2011 Castus en Arts & Media Services
10|12|2010 Castus schrijft advies voor Prinses Christina Concours
06|11|2010 Requiem in het kader van Bosch 500
01|11|2010 Fay Claassen met WDR big Band en Rundfunk Orkest
01|11|2010 Castus partner van 3D NL en 3D lab
09|09|2010 TV opnamen Orkest van het Oosten
10|04|2010 Castus maakt TV opnamen Concertgebouwokest

Nieuwsarchief
nieuwste audio

U heeft geen flash geinstalleerd op uw PC, u dient dit te doen voor het gebruik van de audioplayer, downloaden kunt u hier